Friday, May 1, 2009

Resepi Ayam Percik iwan




1 kg ayam dipotong berpaksi. 20 tangkai cili kering cap kain kapan,5 biji bawang merah Giant Tawau,2 biji bawang putih kedai pak saad,2 batang serai umah mak minah,2 cm halia kedai kasim. Semuanya dikisar halus dan lumat sehingga berbuih-buih ia dalam mesin blender anda. Secawan air asam jawa indon dan sedikit sos cili cap nenek tiada gigi. Panaskan dan tumiskan bahan dikisar dalam kuali berminyak yang panas. Tunggu hingga naik baunya masukkan ayam, air asam jawa dan sedikit sos tadi. Masukkan sedikit garam,gula dan ajimatmoto. Tunggu hingga ayam sedikit kental, tutupkan api. Seterusnya cari arang dan bakarkan ia hingga naik merah. Bakar ayam tadi atasnya hingga masak confirm sedap tak sangga...








No comments:

Post a Comment